Fundacja Dom Rodzinnej Rehabilitacji Dzieci z Porażeniem Mózgowym w Opolu - Jeden drugiemu

JEDEN - DRUGIEMU

DZIAŁALNOŚĆ DOBROCZYNNA NA RZECZ RODZIN FUNDACYJNYCH

„Nie możemy pomóc każdemu, ale każdy może pomóc komuś”

~ Ronald Reagan

JEDEN - DRUGIEMU: działania socjalne na rzecz rodzin fundacyjnych

Na czym polega profesjonalne pomaganie – są to zaplanowane działania prowadzone przez pracownika socjalnego we współpracy z osobą wspieraną. Jedną z szeregu istotnych funkcji pracy socjalnej jest funkcja partycypacyjna polegająca na budowaniu lokalnych powiązać na rzecz rozwiązywania problemów społecznych, angażująca środowiska do współdziałania.

PAMPERSY DLA DZIECI FUNDCYJNYCH

POMAGAMY RODZINIE

Dziś pomagamy kolejnej rodzinie, duże wyzwanie, pomagamy w remoncie mieszkania.

Samotna mama otrzymała mieszkanie do remontu. Z jednej strony ogromna radość z drugiej zaś lęk jak sobie z tym poradzę. Tym razem znów z pomocą przyszli ludzie, którzy bezinteresownie udzielili wsparcia.

• Firma Produkcyjno Handlowa Kapica z Zawadzkiego podarowała 2 okna wraz
    z pięknymi parapetami.
  • Firma Unicell Poland Sp. z o.o. z Wasilkowa woj. podlaskiepodarowała nam wszystko co niezbędne do przygotowania i pomalowania ścian w całym mieszkaniu oraz płytki na podłogę w przedpokoju.
  • Firma ROVESE S.A. z Kielc wyposażyła łazienkę i kuchnię w piękne płytki i całą armaturę łazienkową (kabina prysznicowa z brodzikiem, umywalka z szafką, toaleta).
  • Firma Kludi Armaturen Sp. z o.o. z Opola podarowała 3 baterie: prysznicową, umywalkową i kuchenną.
  • Od Firmy PROJEKT Automatyka i Elektrotechnika Sp. z o.o. z Opola otrzymaliśmy materiały na wykonanie całej instalacji elektrycznej, żarówki energooszczędne oraz do wykończenia gniazdka i włączniki.
  • Dyrektor RUG Riello z Torunia podarował piecyk gazowy do podgrzewania wody firmy Beretta.
  • Firma Marbet z Opola podarowała nam klej do płytek.
  • Firma Kwazar-Lighting z Opola podarowała nam lampy i lampki, które oświetlą mieszkanie.
  • Firma Goser-BWM Sp. z o.o. z Opola podarowała piękne żyrandole.
  • Firma Dekoracje na wymiar.pl na zakończenie remontu bezpłatnie podarowała Michałowi fototapetę z pociągiem, która ozdobiła ścianę nad biurkiem. W ramach podziękowania umieszczamy link na ich stronę www.dekoracjenawymiar.pl.

Szczególne podziękowania kieruję do rodziców fundacyjnych, którzy udzielili nam wsparcia podczas remontu:

• Pan Jacek z Opola poświęcił nam 3 miesiące, wykonał cały remont - malowanie, kafelkowanie itp. („KIEROWNIK BUDOWY”).
  • Pan Andrzej z Opola, bezpłatnie, odnowił podłogi w pokojach.
  • Pan Ryszard ze Sławic wykonał przeróbkę podarowanych mebli kuchennych.

Opublikowano: środa, 18, maj 2016 09:54

W ramach akcji „JEDEN-DRUGIEMU” wiele rodzin fundacyjnych otrzymało już wsparcie.

Akcje polegają na angażowaniu rodzin fundacyjnych jak również środowiska lokalnego w pomoc słabszym, uboższym rodzinom fundacyjnym, które znalazły się w trudnej sytuacji materialno-bytowej. Fundacja nie posiada środków, by wspierać materialnie rodziny fundacyjne, które borykających się z problemami. Staramy się jednak pomagać na wiele innych sposobów. W ramach wsparcia socjalnego organizujemy akcje, które przynoszę wymierne korzyści dla wielu rodzin np.:

„Święty zbiera na prezenty”, „Prezent pod choinkę”, „Letni kiermasz używanej odzieży” itp.

W ramach akcji „JEDEN DRUGIEMU” w 2012 roku, udało nam się pozyskać materiały do remontu mieszkania jednej z naszych rodzin. Przy niewielkim wsparciu i instruktażu rodzice sami pomalowali własne M. Darczyńca, poprzez fundację wyposażył mieszkanie w niezbędne lampy oraz żarówki energooszczędne. Jeden z rodziców fundacyjnych ufundował pralkę automatyczną, która w tej rodzinie była rzeczą niezbędną. Pracownicy Fundacji włączyli się w zbiórkę niezbędnych rzeczy domowego użytku (meble, pościel, ręczniki, chemia gospodarcza itd.)

W 2014 roku udało nam się pozyskać materiały budowlane do kolejnego mieszkania, które rodzina otrzymała z zasobów gminy w zamian za remont. Rodzina otrzymała duże wsparcie. od  Darczyńcy z Podlasia w postaci farb, a anonimowy rodzic fundacyjny ponownie  ufundował dla rodziny pralkę, która i w tym przypadku była bardzo, bardzo potrzebna.

W 2015 odbyła się zbiórka rzeczy do tymczasowego mieszkania jednej z naszych rodzin. W zbiórce udział wzięli zarówno pracownicy naszej Fundacji jak też rodzice. Były to rzeczy pierwszej potrzeby dla rodziny wielodzietnej wśród, których znalazły się pościel, ręczniki, garnki, patelnie, środki czystości, a nawet mikrofala i dwa rowerki dla dzieci.

W okresach Bożego Narodzenia zgłaszają się DARCZYŃCY, którzy chcą pomóc w przygotowaniu świąt (zakupy świąteczne) dla rodzin potrzebujących. Fundacja w tym przypadku jest jedynie pośrednikiem, odbywa się to jedynie za zgodą rodziny. Są i darczyńcy, którzy przygotowują świąteczne zakupy i przekazują rodzinie za pośrednictwem pracownika fundacji.

Opublikowano: wtorek, 02, sierpień 2016 08:20

Oto Nasz pierwszy remont! Smile Zobaczcie jak przebiegał:

DZIĘKUJEMY!